Author Topic: P89C51RD2BN ISP Problem  (Read 6788 times)

lasa47

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 4
    • View Profile
P89C51RD2BN ISP Problem
« on: August 04, 2006, 02:40:18 pm »
Hi,

I am using one of P89C51RD2BN chip and I couldn

Andy Ayre

  • ESAcademy Staff
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 2176
    • View Profile
    • Embedded Systems Academy, Inc.
    • Email
Re: P89C51RD2BN ISP Problem
« Reply #1 on: August 04, 2006, 03:33:15 pm »
Try this:

Switch back to using manual ISP entry (buttons or jumpers for RST and PSEN)
Start Hyperterminal.
8 bits, no parity, 1 stop bit, no flow control
9600 baud
Reset the device into ISP mode
Send a single uppercase 'U'.

Is the 'U' echoed back?

If it isn't then:

Check the voltages on the RST and PSEN pins when performing ISP entry to make sure they are correct.
Use a scope to make sure the timings of RST and PSEN are within the allowed limits in the datasheet.
Use the scope to make sure the 'U' is arriving at the RxD pin.
Use the scope to see if anything is being transmitted from the TxD pin.
Use the scope to check you have sine waves at the XTAL pins.
Look for glitches or ripple on VCC, RST, etc.

If the 'U' is echoed back then let us know for next steps.

Embedded Systems Academy, Inc.
support at esacademy dot com

lasa47

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: P89C51RD2BN ISP Problem
« Reply #2 on: August 05, 2006, 02:07:26 am »
Hi,

Thanks a lot. I found the error last night. It was in Max232 interface chip. The chip was totally out. I just change the chip. Every thing works fine. It was grate. 100% accurate flash programming.
I appreciate your help at all. Flash magic is a magic....Excellent.

Thanks a lot,
Lasantha

Andy Ayre

  • ESAcademy Staff
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 2176
    • View Profile
    • Embedded Systems Academy, Inc.
    • Email
Re: P89C51RD2BN ISP Problem
« Reply #3 on: August 05, 2006, 08:14:40 am »
Thanks for posting back with the solution - it helps others in the future who run into similar problems!

Embedded Systems Academy, Inc.
support at esacademy dot com

erikm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
    • View Profile
Re: P89C51RD2BN ISP Problem
« Reply #4 on: August 06, 2006, 08:10:37 am »
Thanks a lot. I found the error last night. It was in Max232 interface chip. The chip was totally out.

although this is a specific FlashMagic forum, your posting of the problem and solution lead me to give you some non-FM information.

Ground is NOT alwways ground.  Many 232 transcievers have been blown due to non-optimal grounding of the PC and/or the uC board.  Be careful when hooking up the connection.  Connecting PC ground to uC ground can give really nasty power surges.

If your uC ground is conneted to power ground either remove that connection or ALWAYS connect the PC to the uC board before powering up the uC board.

Erik

erik

lasa47

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: P89C51RD2BN ISP Problem
« Reply #5 on: August 16, 2006, 12:50:10 pm »
Hi Erik,

You are right erik. It is possible according to the theory. Thanks for your comments.

Lasantha